A- A A+

Bemutatkozás

Élő fizika

Debreceni Egyetem

Természettudományi és Technológiai Kar

Fizikai Intézete

4026 Debrecen
Bem tér 18/a

Kik vagyunk? A Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének fizikusai, vagyis oktatók és kutatók. Intézetünk egyik fő feladata fizika és villamosmérnök szakos hallgatók képzése, valamint fizika oktatása más természettudományi szakos hallgatók számára. Így nem csak fizikus vagy villamosmérnök hallgatóként találkozhatsz majd velünk, hanem biológus, vegyész, környezettan szakosként is. Másik feladatunk természetesen a fizika tudományának művelése, vagyis kutatás. Így már érthető, hogy miért készítjük ezt az oldalt. Két dolgot szeretnénk elérni. Ha már érdeklődsz a fizika iránt, akkor itt friss és érdekes új dolgokat tudhatsz meg a fizika világából, érdekes kísérleteket nézhetsz meg, sőt végezhetsz el, bekapcsolódhatsz egy szakkör munkájába, eladásokon vehetsz részt. Egyszóval elmélyítheted érdeklődésed, és később már ismerősként tanulhatsz nálunk. Ha esetleg még nem érdekel a fizika, vagy bizonytalan vagy, akkor célunk, hogy egy kicsit megkedveld a fizikát, vagy legalább ne félj tőle.

Az Intézetben, ahova a szakkör vagy a tábor során Te is eljuthatsz, négy Tanszék működik, az Elméleti Fizikai Tanszék, a Kísérleti Fizika Tanszék, a Környezetfizika Tanszék és a Szilárdtest Fizika Tanszék. A tanszékeken közel 40 kutató és kb. 10 PhD hallgató dolgozik. Nem szabad elfeledkezni természetesen a sok hallgatóról sem, akik tudományos diákköri munkájuk (TDK), szakdolgozatuk vagy diplomamunkájuk készítése során bekapcsolódnak kutató és fejlesztő munkánkba. Reményeink szerint pár év múlva Te is közéjük tartozol majd.

A különböző tanszékeknek saját kutatási területei vannak, így foglalkozunk szilárdtestfizikával, statisztikus fizikával, atomfizikával, atommagfizikával, részecskefizikával, környezetfizikával, kvantumkémiával, molekula fizikával, de fejlesztések is folynak az Intézetben. Kutatásaink egy része elméleti fizikai, más részük kísérleti, és ez a kettő keveredik is egyes témák esetében. Ha még esetleg nem tudod pontosan mit takarnak az egyes kutatási területek, ez egy újabb ok arra, hogy kövesd az Élő Fizika weboldalt, hiszen ezekkel a témákkal kapcsolatban időről-időre kis írások kerülnek fel, és természetesen előadásainkon, a szakkörön, vagy a nyári táborban is sok mindent megtudhatsz.